Principiile Luptatorului de Judo
1. Voi fi mereu stapānul gāndurilor mele si voi cultiva numai gānduri bune. Īn sala de judo īmi voi stapāni starile sufletesti pentru a nu īngreuna munca colegilor mei si a mea.

2. Īntotdeauna īmi voi pazi limba pentru a nu rosti cuvinte dispretuitoare sau suparatoare. Īntotdeauna voi spune numai adevarul. Vreau s-ascult de doua ori, sa judec si apoi sa vorbesc. Pentru aceasta am doua urechi si o singura gura.

3.Vreau sa-mi supraveghez faptele. Voi lupta numai pentru adevar, frumos si pentru bine. Niciodata n-am sa pagubesc pe cineva prin faptele mele.

4. Voi glumi si voi rāde cu colegii mei, dar niciodata n-am sa iau ceva īn derādere, n-am sa stric momente solemne. Vreau sa ma bucur de tot ceea ce este frumos.

5. Voi asculta sfaturile antrenorilor si ale judoka mai bine pregatiti si voi īncerca sa le aplic. Īn situatii serioase voi ramāne serios. Daca am alte pareri personale, le voi arata pe fata.

6. La orele de antrenament nu voi practica altceva decāt sportul nostru: JUDO. Vreau sa-mi concord toate gāndurile numai asupra judo-ului. Voi progresa numai straduindu-ma neīncetat sa dau maximum de randament. Vreau sa ajut si pe altii sa cunoasca judo-ul īn splendida sa frumusete.

7. Īn timpul concursurilor voi lupta curajos si cinstit. Īmi voi stima adversarul si ma voi stradui mereu sa obtin victorii pentru echipa si tara mea. Ca īnvingator nu ma voi īnfumura, iar ca īnvins voi munci īnzecit pentru a ma pregati.

8. La durere nu ma voi tāngui, demonstrānd stapānire de sine. Nu-mi voi indispune colegii prin urlete si jeluiri. Voi ierta pe cei ce, cu sau fara voia lor, mi-au pricinuit aceste dureri.

9. Voi lupta cinstit si corect, nu ma voi lauda si nu voi cauta sa ies īn evidenta. Daca voi fi silit sa ma apar, sau sa apar pe altii īn cazul unui pericol, nu voi porni ca un salbatec, ci voi folosi forta si cunostintele mele numai pentru a īnfaptui binele si a apara devarul.

10. “Īnteleptul cedeaza”, spune un vechi proverb. Vreau ca atāt īn viata de zi cu zi, cāt si la antrenamente, sa cedez pentru a īnvinge. Niciodata n-am sa fug din lasitate si nu voi ocoli primejdia aratāndu-i spatele.


DA, VREAU ACEASTA!
JIGORO KANO

Bine ati venit pe site-ul
Clubului de judo
PHOENIX TIMISOARA
Copyright Judophoenix Timisoara 2012 - 2017
Realizat Ceam Rom S.R.L.